Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Biopaliwa przyczyną wzrostu cen żywności
14.04.2008
Jak informuje tygodnik "The Observer" Brytyjski kanclerz skarbu Alistair Darling zwrócił się do Banku Światowego o sporządzenie pilnej analizy amerykańskiego i europejskiego programu wykorzystania biopaliw wobec oznak narastającego kryzysu na światowym rynku żywności.

Kanclerz domaga się, aby taka analiza była gotowa już na najbliższy, czerwcowy szczyt G7. Darling na wiosennym posiedzeniu Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW) w Waszyngtonie powiedział: "Byłoby wielkim błędem, gdybyśmy znaleźli się w sytuacji, w której uprawiamy kukurydzę istotną dla wykarmienia ludzi i produkowali z niej paliwo. Takiej sytuacji nie udałoby się utrzymać na dłuższą metę". Rozwiązanie problemu brytyjski minister widzi w zapewnieniu krajom rozwijającym się niezbędnej infrastruktury umożliwiającej im zwiększenie produkcji żywności oraz w przyspieszeniu rozmów o liberalizacji światowego handlu w celu otwarcia rynków i usunięcia subsydiów do produkcji żywności.

Zdaniem MFW jednym z głównych powodów wzrostu cen surowców jest subsydiowanie amerykańskich farmerów uprawiających kukurydzę przeznaczoną do produkcji biopaliwa. Skutkiem tego jest zmniejszenie powierzchni gruntów pod zasiew zbóż i soji, co prowadzi do szybkiego wzrostu cen obu tych produktów.

Źródło: PAP; cire.pl
KOMENTARZE
Newsletter