Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Bioetanol uchroni światowy rynek cukru przed kryzysem
16.10.2008
"Rosnące użycie etanolu oraz wzrost popytu na cukier w Azji i na Bliskim Wschodzie powinny zapobiec spadkowi globalnego zapotrzebowania na cukier – twierdzą eksperci." – stwierdził przewodniczący Międzynarodowej Organizacji Producentów Cukru (International Sugar Organization), Peter Baron.

„Zapotrzebowanie na cukier będzie rosło niezależnie od obecnego kryzysu, ponieważ największymi regionami świata kreującymi popyt tego surowca są Azja i Bliski Wschód, które nie są dotknięte problemami sektora finansowego”.

„Istotnym czynnikiem jest również rosnący popyt na bioetanol. Cukier jest jak do tej pory jednym z najbardziej efektywnych i przyjaznych środowisku surowców wykorzystywanych w procesie produkcji alkoholu etylowego – dodaje Baron”.

„Ilość energii pozyskiwanej z etanolu wyprodukowanego z trzciny cukrowej jest ośmiokrotnie wyższa od energii zużytej w czasie jego produkcji. Dla porównania – współczynnik ten w przypadku kukurydzy wynosi 1,5 oraz 1,2 dla pszenicy”.

Zdaniem Petera Barona, etanol pozostaje w dalszym ciągu konkurencyjnym cenowo paliwem, pomimo spadku cen ropy naftowej na rynkach światowych. Jego zdaniem, ewentualna obniżka cen ropy do 50 USD za baryłkę może sprawić wiele problemów producentom etanolu wykorzystującym droższe technologie wytwarzania alkoholu.


Marcin Kubiak
źródło: Reuters




KOMENTARZE
Newsletter