Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Bezpieczne soki zagęszczone
14.11.2008
Połączenie sonifikacji i osmotycznego parowania stanowi nową obiecującą technologię do produkcji zagęszczonych soków owocowych. Wyniki wskazują na 5-krotne zmniejszenie ilości Salmonelli sp.
Autorzy podkreślają, że oprócz zyskania wartości odżywczych i wrażeń sensorycznych poprzez wykorzystanie technologii bez użycia wysokiej temperatury dodatkowo zwiększy się ich bezpieczeństwo.

Konsumenci poszukują coraz częściej, naturalnych produktów, które zostały przetworzone w minimalnym stopniu, aby zachować ich pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jednak autorzy twierdzą, że spożycie minimalnie przetworzonych soków owocowych spowodowało zwiększenie ilości chorób układu pokarmowego. W dużej mierze jest to związane z drobnoustrojami z gatunku Salmonella.
Naukowcy powiedzieli, że w oparciu o pozytywne wyniki ich badań istnieje potrzeba zaprojektowania sprzętu oraz optymalizacji parametrów pracy. 

Źródło: Journal of Food Safety

oprac.: Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
Newsletter