Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Badania wykazały, że żywność organiczna nie posiada dodatkowych wartości odżywczych
10.08.2008
Grupa naukowców z Danii postanowiła znaleźć odpowiedź na pytanie, czy żywność organiczna jest zdrowsza niż ta pochodząca z upraw konwencjonalnych. Badania nie znalazły potwierdzenia tej tezy.


Projekt został ufundowany przez duńską organizację rządową International Centre for Research In Organic Food Systems. Punktem wyjściowym było rozpowszechnione przekonanie będące siłą napędową rynku produktów organicznych, że organiczna żywność jest lepsza dla zdrowia ludzkiego niż ta wyprodukowana w sposób konwencjonalny z użyciem pestycydów.

Naukowcy z University of Copenhagen stwierdzili, że trudno jest otrzymać dowody przemawiające za tą tezą z punktu widzenia zawartość ważnych składników odżywczych w powszechnie konsumowanych warzywach.

Dr Susanne Bügel i jej koledzy analizowali efekt trzech różnych systemów upraw na mikro i makroelementy w w marchwi, groszku, ziemniakach, jabłkach oraz kapuście włoskiej. Badali również czy istnieje różnica w przyswajaniu substancji odżywczych w zależności od pochodzenia pokarmu w przypadku szczurów.

Wnioski do których doszli naukowcy ich zdaniem "nie popierają wiary w większą zawartość makro i mikroelementów w żywności organicznej”. Wyniki tego rodzaju mogą niekorzystnie wpłynąć na zainteresowanie rynkiem produktów organicznych, jeżeli w istocie jest ono napędzane wiarą w zwiększoną zawartość składników odżywczych.

Source: foodnavigator.com
Oprac.: Joanna Kacprzyk
KOMENTARZE
Newsletter