Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Azja: Szczurze mięso sposobem na wzrost cen żywności
19.08.2008
Władze indyjskiego stanu Bihar zaleciły swoim obywatelom jedzenie szczurów jako sposób na przeciwdziałanie skutkom rosnących cen żywności i ograniczenie strat zbiorów zboża.


Bihar jest jednym z najbiedniejszych regionów Indii. Rząd tego stanu chce w okresie wzrostu cen żywności ograniczyć udział ryżu w diecie swoich obywateli. Według przedstawicieli miejscowej władzy szczurze mięso jest zdrową alternatywą dla bardziej kosztownych surowców - ryżu oraz zboża. Planowane jest nawet wprowadzenie mięsa szczurów do restauracji.





Według oficjalnych danych szczury niszczą blisko 50% indyjskiego zboża - zarówno na polach, jak i w magazynach. Miejscowy departament pomocy społecznej uważa, że dzięki spożywaniu szczurów uda się ograniczyć wyrządzane przez nie szkody i zwiększyć plony zboża.

Szczurze mięso już teraz jest rozpowszechnione wśród najuboższych klas indyjskiego społeczeństwa.



W przeciwieństwie do Europy, w której szczury nie cieszą się zbyt dobrą opinią, w niektórych rejonach Azji są one składnikiem menu tak samo częstym jako chociażby drób. W tajwańskiej restauracji Ho-la Diner mięso szczura serwowane jest od ponad 60 lat. Początkowo było ono daniem biedoty, jednak z czasem zasmakowali w nim również ludzie z wyższych klas. W czasach głodu szczurze mięso było powszechnie podawane kobietom po porodzie w celu wspomożenia procesu regeneracji.



Szczury - problem również w europejskich miastach


Mieszkańcy Kambodży oraz Wietnamu zjadają dziennie około 100 ton szczurzego mięsa. W krajach tych polowanie na szczury jest bardzo często źródłem dochodu dla biedniejszych obywateli. Rozpowszechnienie mięsa szczurów w kuchni wietnamskiej jest spowodowane wielką plagą tych gryzoni. Naturalnym drapieżnikiem regulującym populację szczurów jest określony gatunek węża, który w Wietnamie... został niemal całkowicie zjedzony.


źródła: wnp.pl/Rp, TVN24/Reuters, BBC
KOMENTARZE
Newsletter