Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
"Zdrowie ma odczyn zasadowy" - dr Peter Jentschura
"Zdrowie ma odczyn zasadowy" - dr Peter Jentschura
Ciało dorosłego człowieka w prawie 70 procentach składa się z wody. Wszystkie reakcje chemiczne w ludzkim organizmie zachodzą w środowisku wodnym, zależą więc od odczynu pH i mogą zachodzić w określonym, wąskim jego zakresie. - Nasz organizm jest omnimolekularny i pod pewnym względem bardzo przypomina skład chemiczny wody morskiej tzn. występują w nim wszystkie pierwiastki układu okresowego - powiedział niemiecki naukowiec dr Peter Jentschura na jednym z wykładów sesji Medical Beauty podczas krakowskiego kongresu LNE. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są dziś tak powszechne, że cierpi na nie ponad 80 proc. Europejczyków. Efektem zakwaszenia jest złe samopoczuciem i prowadzić może do wielu groźnych chorób.

Jak zmienia się pH w trakcie życia?

Od życia płodowego do późnej starości wiele organów i płynów ustrojowych zmienia swój zakres pH, jednak prawie zawsze przybiera on odczyn zasadowy. Człowiek przez 9 miesięcy rozwija się w wodach płodowych o zasadowym odczynie pH 8,5, w czasie narodzin średnie pH organizmu wynosi 7,5 i stale maleje w ciągu całego życia: średnie pH płynów ustrojowych dziecka to 7, dorosłego człowieka 6,5-6 a człowieka starszego waha się już w granicach 5,5-6,5. Ta różnica spowodowana jest procesami starzenia przeważającymi w późniejszych latach życia, a także dużym wpływem stresu oksydacyjnego i narażeniem na czynniki zakwaszające takie jak: stres, nieprawidłowa dieta i brak ruchu. Co ciekawe, pH płynów ustrojowych waha się nieznacznie także w bardzo krótkim odstępie czasu, czego przykładem jest pH krwi kobiet podczas menstruacji (wartość 7,33) oraz po menstruacji (7,45). Jest to jednak stan fizjologiczny i podlega regulacji organizmu.

W pewnym zakresie nasz organizm sam jest w stanie wyrównywać kwasowość i oczyszcza organizm z toksyn przez gruczoły potowe (tak usuwane są substancje rozpuszczalne w wodzie) i gruczoły łojowe (substancje rozpuszczalne w tłuszczach). Pot jako nieliczny płyn produkowany przez organizm ma odczyn kwasowy, ponieważ jego funkcją jest właśnie wydalanie kwasów i czynników zakwaszających.

 

Skutki zakwaszenia - dlaczego jest ono tak groźne dla zdrowia?

Kwasy i toksyny kumulowane w organizmie obniżają pH płynów ustrojowych, uszkadzając związki białka (a tym samym wiele struktur komórkowych i tkankek organizmu), zakłócając przemiany materii i upośledzając reakcje obronne organizmu.

Objawy zakwaszenia są często niespecyficzne i mogą wskazywać również na wiele chorób. Do najczęściej występujących syndromów zakwaszenia zaliczane są: brak energii, stałe zmęczenie, nerwowość, nadpobudliwość, drażliwość, bóle mięśni i stawów. Występuje także zwiększona podatność na: infekcje, zajady, zaburzenia układu pokarmowego (biegunki, predyspozycje do zapalenia jelit, wzdęcia), a także podrażnienie i pieczenie dróg moczowych, częsty katar, suchą skórę  cienkie, łamliwe i rozdwajające się paznokcie,  słabe włosy ze skłonnością do wypadania, skurcze łydek, sztywnienie szyi, zmniejszenie masy kostnej, osteoporozę, reumatyzm, artretyzm i wiele innych schorzeń. Gromadzenie wody w organizmie jest reakcją obronną i ma na celu rozcieńczenie skumulowanych kwasów, często jest powodem opuchnięcia i uczucia ciężkości.

W czasie zakwaszenia organizmu znacznie wzrasta ryzyko pojawienia się poważnych schorzeń – cukrzycy, nadciśnienia, osteoporozy, miażdżycy, nadwagi, a także chorób nowotworowych i wielu innych.

 

Przyczyny zakwaszenia

Najczęstszą przyczyną tego stanu jest zła dieta, w której dostarczamy wiele kwasów lub są one wytwarzane w drodze metabolizmu. Przykładami kwasów, które dostarczamy m.in. z pokarmem są: kwas siarkowy - występuje w dużej ilości w mięsie (wędlinach), serach, twarogu, jajach; kwas moczowy - mięso, wędliny; kwas fosforowy - cola, ser topiony, ryby, jaja; Kwas węglowy - napoje, powstaje także w dużych ilościach przy nieprawidłowym oddychaniu, a szczególnie płytkim oddechu, braku ruchu, nadmiernej aktywności fizycznej; kwas mlekowy, mrówkowy, solny - produkowany szczególnie podczas stresu; kwas mlekowy, octowy - powstają przy nadmiernej aktywności fizycznej.

Do zakwaszenia organizmu przyczynia się w dużej mierze niezdrowy styl życia: brak ruchu lub nadmierny, nieregularny wysiłek, do którego organizm nie jest przystosowany, a także stres, zbyt mała ilość snu, zanieczyszczenia powietrza.

 

Jak unormować gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu?

Rozwiązaniem jest między innymi dieta bogata w warzywa, owoce, kasze (szczególnie jaglana i gryczana), zioła, herbaty, picie dużej ilości wody i mleka. Dużą poprawę przynosi także stosowanie zasadowych kąpieli. Jak twierdzi  dr Peter Jentschura - Przypominają one naszej skórze o silniejszym zasadowym środowisku wód płodowych w łonie matki i pozwalają w ciągu kilku minut usunąć bardzo dużą ilość toksyn przez skórę. Bylibyśmy w stanie przeżyć 120-130 lat zachowując dobry stan psychiczny i fizyczny gdybyśmy w trakcie całego życia potrafili zachowywać prawodłową gospodarkę kwasowo-zasadową.

KOMENTARZE
Newsletter