Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wodorowęglan - zielone światło dla bakterii
27.11.2008
Naukowcy z Scripps Research Institute odkryli kluczową substancję chemiczną warunkującą śmiercionośne działanie bakterii Bacillus anthracis (bakterii powodującej wąglika).
Odkrycie to, stwarza nowe możliwości prowadzenia badań nad leczeniem infekcji bakteryjnych.

Wodorowęglan, powszechnie występujący w płynach i organach ciała oraz pełniący znaczącą rolę w utrzymaniu odpowiedniego pH w komórkach, został uznany za związek, który sygnalizuje bakterii Bacillus anthracis uwolnienie czynników zjadliwości. Naukowcy udowodnili, iż podczas nieobecności tego wodorowęglanu w krwi, bakteria nie staje się zjadliwa.

Już od jakiegoś czasu było widome, iż wodorowęglan jest substancją „wplątaną” w wiele chorób. Nie było jednak pewne czy wodorowęglan, dwutlenek węgla lub inna kombinacja tych dwóch cząsteczek jest odpowiedzialna za wywołanie patogenezy bakteryjnej. Badania po raz pierwszy potwierdziły, że to faktycznie wodorowęglan jest sygnałem dla B. anthracis, warunkującym przekształcenie się bakterii w formę zjadliwą. Odkrycie to jest bardzo znaczące, ponieważ inne patogeniczne bakterie takie jak Streptococcus pyogenes, Escherichia coli, Borrelia burgdorferi i Vibrio cholera prawdopodobnie mają podobny mechanizm powodujący zjadliwość.

Bakterie gram-dodatnie są głównymi winowajcami powodującymi wzrost infekcji bakteryjnych, zarówno środowiskowych jak i szpitalnych. Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób szacuje, że infekcje szpitalne dotyczą ok. 10% wszystkich pacjentów każdego roku. Bakterie te są często odporne na antybiotyki, co stanowi problem w ich zwalczaniu. Obecnie, możliwe jest prowadzenie badań dotyczących wędrówki wodorowęglanu po organizmie i opracowania nowego miejsca uchwytu dla antybiotyków.

Źródło: www.bionity.com
KOMENTARZE
Newsletter