Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Najsilniejsze naturalne antyoksydanty
Stres oksydacyjny jest procesem grającym dużą rolę w patogenezie wielu groźnych chorób, między innymi nowotworów. Szkodliwe wolne rodniki powstają w naszym organizmie w naturalnych procesach biochemicznych, ale odpowiednie enzymy usuwają większość tych cząsteczek. Kiedy dochodzi do długotrwałego osłabienia bariery antyoksydacyjnej w komórkach lub produkowanych jest zbyt wiele rodników - może dojść do uszkodzeń w obrębie materiału genetycznego, struktur komórkowych czy enzymów, co przyczynia się do rozwoju procesu kancerogenezy. Istnieją jednak związki, które neutralizują wolne rodniki, a dodanie ich do codziennej diety może uchronić nasz organizm przed rozwojem wielu groźnych chorób.

Przyczyn powstawania stresu oksydacyjnego jest wiele, bardzo często jest spowodowany niezdrowym trybem życia. Brak ruchu, zła dieta, papierosy, duża ilość alkoholu, stres, czynniki środowiskowe takie jak smog czy narażenie zawodowe na niebezpieczne substancje przyczyniają się do powstawania tego groźnego stanu. To skutkować może rozwojem chorób takich jak: astma, miażdżyca (prowadząca do zawału serca i niedokrwiennego udaru mózgu), choroby zapalne, nadciśnienie tętnicze czy wcześniej wspomniane nowotwory. Jak możemy się chronić? Kluczem do ochrony naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników jest między innymi dieta. Najwięcej antyoksydantów znajduje się w owocach i warzywach, ponieważ występują w nich takie związki jak polifenole, karotenoidy, witaminy A, C, E i wiele innych. Mimo, że najsilniejszymi antyoksydantami są te, które sami produkujemy (np. glutation, dysmutaza ponadtlenkowa - SOD), te dostarczane w pożywieniu są również ważne.

 

Przyprawy i zioła

W czołówce skali ORAC, która określa siłę antyoksydantów znaleźć można wiele ziół i przypraw takich jak: goździki, cynamon, oregano suszone, kurkuma, curry, bazylia, imbir, pieprz czarny, tymianek i majeranek. Warto więc wkomponować w dania nieco więcej przypraw dla wzmocnienia smaku i wspomagania organizmu w walce z wolnymi rodnikami (o wpływie przypraw na organizm człowieka pisaliśmy w osobnym artykule).

 

Herbaty

Jednym z najbardziej znanych źródeł przeciwutleniaczy jest zielona herbata. W jej skład wchodzą 4 ważne katechiny uważane za bardzo silne antyoksydanty: epikatechina, epigalokatechina, galusan epikatechiny i galusan epigalokatechiny, który jest 25-100 razy silniejszym przeciwutleniaczem, niż witaminy C i E. Zielona herbata ma również wiele innych ważnych właściwości. Jej regularne picie odtruwa organizm poprzez wiązanie jonów metali ciężkich, pomaga rozjaśnić umysł i poprawia pamięć, podnosi ciśnienie krwi, usprawnia metabolizm i działa pobudzająco. Wiele antyoksydantów zawierają także herbaty z mięty pieprzowej, szałwii czy melisy lekarskiej, które mają także szereg innych dobroczynnych właściwości dla organizmu.

 

Orzechy

Orzechy laskowe, pistacje, migdały i w szczególności orzechy włoskie poza tym, że posiadają bardzo dobry wpływ na ukrwienie i metabolizm mózgowy (polecane osobom uczącym się lub mającym problemy z koncentracją i zapamiętywaniem) są również wysoko zakwalifikowane w skali ORAC jako źródła silnych antyoksydantów.

 

Owoce i warzywa

Nie od dziś wiadomo o dobroczynnym działaniu na zdrowie i urodę owoców i warzyw. Wszystko za sprawą dużej zawartości witamin, flawonoidów, antocyjanów i innych związków o właściwościach m.in. antyoksydacyjnych. Jagody acai, żurawina, jeżyny,  jagody goi, surowa aronia, fasola czarna, czerwona i różowa, czarne jagody, daktyle, truskawki, jabłka (szczególnie te mocno czerwone, o ile nie jest to efekt zastosowanych podczas uprawy chemikaliów), gruszki, brokuły i rodzynki zawierają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy.

 

Wino, kakao

Warto zwrócić uwagę na to, że kakao nie powinno być słodzone, a przy doborze wina należy wiedzieć, że większe właściwości antyoksydacyjne wykazują związki zawarte w winie czerwonym. Jednym z takich związków jest resweratrol odpowiedzialny za tzw. paradoks francuski, który tłumaczy zjawisko mniejszej zachorowalności na pewne nowotwory i choroby układu krążenia u mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Mimo, że dieta w tych regionach obfituje w duże ilości tłuszczów zwierzęcych i olejów, przy dużym spożyciu czerwonego wina (i zawartego w nim resweratrolu) o właściwościach antyoksydacyjnych - udaje im się zachować dłuższą młodość i lepszą ochronę przed rozwojem wielu nowotworów.

KOMENTARZE
Newsletter