Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Leczenie przez żywienie pacjentów krytycznie chorych
24.09.2009
Fresenius Kabi Polska wprowadza na polski rynek SmofKabiven - gotowy do użycia 3-komorowy worek z nowoczesną emulsją tłuszczową, która w pełni pokrywa zapotrzebowanie na substancje odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, pacjentów krytycznie chorych.
Żywienie pozajelitowe (parenteralne) to forma odżywiania pacjentów, u których przewiduje się, że nie będą normalnie żywieni w ciągu kolejnych 3 dni, a występują przeciwwskazania do żywienia dojelitowego (przez zgłębnik lub przetokę odżywczą). Pacjenci krytycznie chorzy wymagają stałego nadzoru podstawowych funkcji życiowych z uwagi na ryzyko nagłego pogorszenia funkcji krążenia i oddychania oraz szczególnie potrzebuje wsparcia żywieniowego dla pozytywnego wyniku leczenia. Żywienie pozajelitowe polega na regularnym podawaniu optymalnej ilości białka, węglowodanów, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody drogą dożylną.



- Według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu emulsje tłuszczowe zawierające olej rybi, olej z oliwek, olej sojowy oraz olej MCT1 są dobrze tolerowane przez pacjentów oraz wykazują korzyści kliniczne2 - potwierdza prof. Marek Pertkiewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego.

Nowoczesna emulsja tłuszczowa gotowa do użycia, w 3-komorowym worku, wykazuje korzyści kliniczne w stosunku do emulsji standardowych. 3

Unikalna kombinacja 4 emulsji tłuszczowych zawierająca kwasy tłuszczowe omega-3:
  • działa przeciwzapalnie (olej rybi, olej sojowy),
  • jest łatwym i szybkim źródłem energii (olej z oliwek, olej MCT),
  • zapewnia choremu niezbędną podstawową ilość glukozy,
  • spełnia zwiększone zapotrzebowanie na białko, skutecznie walcząc z katabolizmem.
- System jednego pojemnika, czyli worków all-in-one, w porównaniu z „systemem wielu butelek” zmniejsza ryzyko popełnienia błędu przy podawaniu mieszaniny, jak również wystąpienie komplikacji metabolicznych i septycznych. Emulsja tłuszczowa SMOFlipid® w 3-komorowym worku oprócz spełnienia potrzeb metabolicznych krytycznie chorych, skraca czas leczenia szpitalnego – mówi Zbigniew Patela, Product Manager, Fresenius Kabi Polska.



SMOFLipid® to nowoczesna gotowa do użycia emulsja tłuszczowa w 3-komorowym worku, która łączy w sobie właściwości 4 różnych olejów: oleju rybiego, oliwy z oliwek, oleju sojowego oraz oleju MCT.

Fresenius Kabi to światowy lider na rynku leków do żywienia klinicznego, terapii płynowej oraz technologii transfuzji i infuzji. Firma w Polsce specjalizuje się w produkcji płynów infuzyjnych oraz dystrybucji preparatów do żywienia klinicznego, sprzętu medycznego i produktów diagnostycznych.





Dodatkowych informacji udziela:

On Board Public Relations
Iwona Siwek, isiwek@onboard.pl, 0 602 308 854
Anna Sarnacka, asarnacka@onboard.pl, 0 602 275 567



1) Olej MCT – olej posiadający średniej długości oleje kwasów tłuszczowych, którego źródłem jest olej kokosowy.
2) Zalecenia Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu, Florencja 2008.
3) Pierre Singer et al. ESPEN Guidlines on PN: Intensive care, Clinical Nutrition, 2009 1-14.
KOMENTARZE
Newsletter