Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kawa na ławę!
Magdalena Habuz, 02.12.2014
Grupa naukowców z Uniwersytetu w Georgii odkryła, że kawa może zapobiegać niektórym chorobom związanym z otyłością. Pomaga m.in. zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu w wątrobie. Wcześniejsze badania wykazywały, że spożycie kawy może znacząco obniżyć ryzyko rozwoju np. cukrzycy typu 2 czy schorzeń układu krążenia.

Naukowcy z Georgii przyjrzeli się dokładniej konkretnej substancji zawartej w kawie – kwasowi chlorogenowemu (CGA). Odkryli, że pozwala on znacznie zmniejszyć insulinooporność oraz gromadzenie się tłuszczu w wątrobie u mysz, które były na diecie bogatotłuszczowej przez 15 tygodni. W trakcie eksperymentu zwierzętom podawano iniekcję CGA 2 razy w tygodniu. Okazało się, że związek był skuteczny nie tylko w zapobieganiu przyrostowi masy ciała, ale pomagał utrzymać wątrobę w dobrej kondycji i prawidłowy poziom glukozy we krwi gryzoni. Dobroczynną substancję, znajdującą się w dużych ilościach w kawie, można też znaleźć w owocach i warzywach, zwłaszcza w jabłkach, gruszkach, jagodach i pomidorach.

- Wiele dowodów wskazuje na to, że choroby związane z otyłością mogą być powodowane przewlekłym stanem zapalnym. Kwas chlorogenowy obecny w dużych ilościach w kawie jest silnym przeciwutleniaczem, który zmniejsza stan zapalny  –  powiedział  dr Yongjie Ma z Uniwersytetu w Georgii.  –  Jeżeli w przyszłości będziemy właściwie go dawkować, być może uda się zrekompensować niektóre negatywne skutki nadwagi i otyłości. Nie sugerujemy jednocześnie, że ludzie powinni zacząć nagle pić dużo kawy, aby uniknąć konsekwencji niezdrowego trybu życia. Sądzimy jednak, że kwas chlorogenowy może stać się użytecznym środkiem wspomagającym zagrożone powikłaniami otyłości osoby, w czasie kiedy będą zmieniać swoje nawyki.

Oprócz przyrostu masy ciała, otyłość wywołuje dwa główne skutki uboczne: insulinooporność i akumulację tłuszczu w wątrobie. Zaburzenia te lekceważone i nie poddane leczeniu mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 i dysfunkcji wątroby.

W ciągu ostatnich 20 lat w krajach rozwiniętych i rozwijających się nastąpił ogromny wzrost,  wręcz epidemia otyłości. Sytuacja jest zatrważająca szczególnie w populacji dziecięcej. W Polsce odsetek dzieci i młodzieży otyłej wynosił niecałe 9% w 1995 roku, aby w obecnym czasie sięgnąć 16%! Należy pamiętać, że jedynie 5% dzieci i młodzieży z nadmierną masą ciała boryka się z zespołami uwarunkowanymi genetycznie, zaburzeniami hormonalnymi czy też przyjmuje leki, które powodują przybieranie na wadze. Pozostałe 95% jest po porostu przekarmiane.

Autorzy badania podkreślają, że CGA nie jest panaceum na wszystko. Wciąż najlepszymi metodami walki ze zbędnymi kilogramami są regularne ćwiczenia i odpowiednia dieta. Dyrektor Centrum dietetycznego SetPoint w Warszawie Alicja Kalińska potwierdza, że wprawdzie kawa ma wiele składników pożytecznych dla ludzkiego organizmu, ale nie zastąpi właściwego sposobu odżywiania się.
– Przez czternaście lat pracy z pacjentami borykającymi się z nadwagą, wielokrotnie obserwowałam nawyk picia dużych ilości kawy przy małym spożyciu wody czy herbat. Skutkowało to złym bilansem wodnym organizmu i problemami z metabolizmem – podkreśla dyrektor Alicja Kalińska, specjalista z zakresu żywienia. – Dobre efekty uzyskiwaliśmy w początkowym etapie z eliminacją całkowitą kawy, a w kolejnych etapach z umiarkowanym spożyciem maksymalnie do dwóch filiżanek dziennie. Ziarno kawy skrywa w sobie wiele składników korzystnie wpływających na organizm, jednak tylko wtedy gdy umiejętnie z niego korzystamy. Tymczasem lubimy pić kawę w trakcie zabieganego dnia zamiast posiłków.

Statystyczny Polak wypija rocznie ponad 3 kilogramy kawy. Rekordzistami w Europie są Skandynawowie. Spożywają rocznie ponad 12 kilogramów tego aromatycznego napoju. Odkrywcy z Georgii są przekonani, że substancja zawarta w kawie może stworzyć fundament leczenia  tych osób, które wymagają dodatkowej pomocy.  Widzą więc potrzebę kontynuacji obiecujących badań.

 

Źródła

http://www.worldpharmanews.com/research/2944-chemical-in-coffee-may-help-prevent-obesity-related-disease


http://ajcn.nutrition.org/content/84/4/682.full

 

KOMENTARZE
Newsletter