Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jagoda Acai. Brazylijski skarb skuteczny w walce z nadwagą?
26.03.2013

Dążenie do osiągnięcia doskonałej sylwetki, którą tak mocno promują media zmusza do podjęcia działań mających na celu obniżenie masy ciała. Na ratunek ludziom z nadwagą wychodzi przemysł farmaceutyczny z szeroką gamą suplementów diety na odchudzanie. Ostatnim hitem na rynku suplementów wspierających proces odchudzania są preparaty oparte na wyciągu z egzotycznej jagody Acai. Owoc ten pochodzi z brazylijskich lasów deszczowych i jest postrzegany jako panaceum na wszelkie dolegliwości.

„Brazylijska żyła złota”

Jagoda Acai (Eutrepe Olereacea) olbrzymią popularność zawdzięcza badaniom doktora Alexandra Schaussa – botanika oraz wybitnego specjalisty w tematyce zdrowego odżywiania. Przez Brazylię, a następnie USA informacja o wyjątkowych właściwościach Acai obiegła cały świat budząc zachwyt oraz… momentami niedowierzanie. Dlaczego?

Jagoda Acai zdetronizowała pod względem właściwości prozdrowotnych uznawaną za niezwykle zdrową borówkę. Ilość antyutleniaczy zawartych w tej amazońskiej roślinie dwudziestokrotnie przewyższa ilość zawartą w borówce.  Jagoda palmy brazylijskiej zawiera dużą ilość witamin, aminokwasów, pierwiastków i energii niezbędnych dla organizmu ludzkiego.

 

Krótko o pochodzeniu i wyglądzie Acai

Naturalnym środowiskiem dla Acai są dzikie lasy deszczowe Amazonii północnej w Brazylii. Jagody rosną na wysokości nawet 20 metrów na palmach brazylijskich. Palma brazylijska jest smukłą wielołodygową rośliną, której owocami są jagody Acai, potocznie nazywane również nasionami, przez wzgląd na ich twardą konsystencję. Pojedyncza palma składa się z 3-4 łodyg. Wygląd jagody Acai jest łudząco podobny do borówki leśnej (Vaccinium myrtillus). Jagoda palmy brazylijskiej posiada twardą konsystencję, duże nasienie i bardzo niewiele miąższu.

 

Co zawierają Acai?

Badania analityczne potwierdziły, że jagody acai zawierają 18 aminokwasów, 29 kwasów tłuszczowych, 21 pierwiastków śladowych, witaminę B1, B2 oraz B3, witaminy C i E, niacynę, beta karoten, fosfor, wapń, potas, miedź, cynk, kwas nikotynowy, błonnik, stanowią zarazem cenne źródło antyoksydantów, polifenoli i fitosteroli. Szerokie zastosowanie jagód sprawiły, iż obecnie można znaleźć je niemal wszędzie tj. w herbatkach, napojach energetycznych, bądź suplementach diety mających na celu zrzucenie zbędnych kilogramów, zwiększenie wydajności organizmu i sił witalnych, wzmocnienie odporności, poprawienie koncentracji i spowolnienie procesów starzenia organizmu.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że jagody Acai są skarbnicą zawierającą mnóstwo przeciwutleniaczy. Do niedawna w środowisku medycznym panował pogląd, iż pierwsze miejsce w walce z wolnymi rodnikami zajmują ciemne winogrona (Vitis vinifera).

Tym większe zdumienie wzbudziła wiadomość, że jagody Acai zawierają kilkakrotnie więcej tych dobroczynnych związków. Antyoksydanty są szczególnie cenne w prewencji nowotworów, gdyż chronią przed działaniem szkodliwych substancji powodujących mutacje DNA, które w konsekwencji mogą prowadzić do nowotworów.

 

Bogate źródło polifenoli

Bardzo cennymi związkami występującymi w tych jagodach są polifenole. Polifenole, to antyutleniacze, które przerywają proces tworzenia się wolnych rodników. Ich działanie opiera się także na eliminacji wytworzonych już reaktywnych form tlenu. Wolne rodniki są przyczyną rozwoju wielu chorób takich jak miażdżyca, choroby nowotworowe i stany zapalne. Polifenole dostarczane organizmowi w diecie lub lekach roślinnych mogą zapobiegać takim schorzeniom jak: zawał mięśnia sercowego, udar mózgu, choroba niedokrwienna serca, zaćma, choroba Alzheimera oraz procesy starzenia się.

 

Kwasy Omega

Jagody Acai są cennym źródłem kwasów Omega 6 i 9 . Ich obecność wywiera pozytywne działanie na mózg. To właśnie one stanowią budulec dla naszego mózgu i usprawniają jego pracę.  Kwasy omega-6 i omega-9 wpływają korzystnie na wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” (HDL), obniżając równocześnie poziom „złego cholesterolu” (LDH), a także poziom trójglicerydów we krwi. Te właściwości pomagają chronić naczynia krwionośne  przed miażdżycą oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych chorób układu krążenia.

 

Znaczenie w odchudzaniu

Jagody Acai pomagają w regulacji masy ciała. Niski wskaźnik glikemiczny tych owoców świadczy o właściwościach sprzyjających utrzymywaniu właściwej wagi i wspomagających dietę. Regularne spożywanie jagód pomaga kontrolować apetyt i zmniejsza uczucie głodu.

Acai jest bogatym źródłem błonnika i fitosteroli, które w połączeniu z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi uczestniczą w kontroli poziomu cholesterolu w organizmie. Należy dodać, że sama jagoda zawiera niewielką ilość cukru.

Niestety samo spożywanie jagód bez połączenia ich z właściwą dietą i aktywnością fizyczną nie przyniesie spodziewanych rezultatów w odchudzaniu.

 

Dostępność na rynku w Polsce

Na rynku polskim nie ma możliwości zakupu jagody Acai w postaci owocu. Jagoda bardzo szybko traci swoje właściwości odżywcze, czasem do 24 godzin od chwili zerwania, co bez zastosowania na miejscu odpowiedniego procesu zachowawczego, w znacznej mierze ogranicza możliwości jej dystrybucji.

W aptekach oraz sklepach zielarskich są dostępne preparaty w postaci tabletet. Jak zapewniają ich producenci - „Są, to preparaty, które pozwolą cieszyć się dobrym zdrowiem i siłami witalnymi oraz szczupłą sylwetką”. W sprzedaży jest również proszek z jagód Acai, służący do przygotowywania napoju do picia.

 

Mateusz Kula

Źródła:

www.urodaizdrowie.pl

www.acaijagody.pl

 www.jedzeniemaznaczenie.com

 www.mojadrogadozdrowia.com

KOMENTARZE
Newsletter