Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowa metoda estryfikacji z użyciem enzymu
19.05.2008
Enzymy jako katalizatory estryfikacji kwasów karboksylowych są szeroko używane w przemyśle, często do produkcji substancji zapachowych. Przeważnie reakcje te są stosunkowo proste, o dobrej wydajności i łatwe w zastosowaniu na większą skalę. Aby wydajność reakcji była wysoka stosuje się różne metody odbierania wody powstającej podczas tego procesu, tak aby promować tworzenie się estrów. Niektóre systemy wykorzystują mechaniczne usuwanie wody, natomiast inne chemiczne. Jedną z nowych metod, łatwiejszą od wcześniej używanych, jest połączenie dwóch reakcji chemicznych w jednej mieszaninie. Powstająca woda jest zużywana przez enzym do produkcji kwasu acetylooctowego (z jego estru). Produkt ten jest niestabilny i łatwo rozpada się na aceton i dwutlenek węgla. Dzięki temu reakcja ta jest nieodwracalna, co znacznie poprawia wydajność procesu estryfikacji i go usprawnia.


Jeromin G. E., Zoor A., A new irreversible enzyme-aided esterification method in organic solvents, Biotechn. Lett., 2008, 30: 925-928
KOMENTARZE
Newsletter