Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Konstruowanie lepszej soi
18.07.2005
Ciasta, ciasteczka i krakersy oraz inna przetworzona żywność może być o wiele zdrowsza gdy na rynku pojawi się olej z nowo opracowanych odmian soi.


Naukowcy z University of Nebraska-Lincoln (UNL) opracowali soje, z której można otrzymać zdrowszy olej, co pomoże polepszyć zdrowie konsumentów. Nowa odmiana soi zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych (uważanych jako „złe kwasy”) a zwiększoną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (uważanych za te „dobre”). Głównym mankamentem nasyconych kwasów tłuszczowych jest to, iż by zapewnić większą trwałość produktu są utleniane, co z kolei prowadzi do powstania groźnych dla zdrowia tłuszczów. Zredukowanie zawartości nasyconych tłuszczów w soi przy pomocy technik biologii molekularnej korzystnie wpłynie na zdrowie ludzi. Poprzez wyciszenie dwóch genów zwiększono poziom kwasu oleinowego, będącego prekursorem mononienasyconych kwasów tłuszczowych, a obniżono poziom kwasu palmitynowego – prekursora nasyconych kwasów tłuszczowych. Opracowano na podstawie Council for Biotechnology Information.

KOMENTARZE
Newsletter