Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Dieta bezglutenowa sprzyja cukrzycy? Najnowsze wyniki 30 letnich badań
Dieta bezglutenowa sprzyja cukrzycy? Najnowsze wyniki 30 letnich badań
Kilka dni temu świat naukowy oraz Internet obiegła informacja o wynikach najnowszych, długotrwałych badań łączących niskie spożycie glutenu z cukrzycą typu 2. Informacja ta bez wątpienia może wnieść sporo zamętu w prozdrowotne postrzeganie diety bezglutenowej. Czyżby nadchodziła rewolucja w świecie „gluten free“?

Moda na dietę bezglutenową i prawdziwa ekspansja produktów pozbawionych glutenu rozpoczęła się kilka lat temu i trwa w najlepsze, także w Polsce. Z pewnością warto zadać sobie pytanie - na ile zjawisko to ma związek ze zdrowiem, a na ile jest nowym trendem żywieniowym? Trzeba oczywiście zaznaczyć, że w niektórych przypadkach dieta bezglutenowa jest lekarstwem. I to w dodatku jedynym skutecznym lekarstwem dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, czyli celiakię. W uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owies (ten ostatni głównie ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału). Dzięki postępowi badań i obserwacjom klinicznym wiemy, że celiakia nie jest tylko chorobą jelit, a całego ustroju, wywołaną przez uwarunkowaną genetycznie nieprawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu na spożywany gluten. Z tego właśnie względu osoby chorujące na celiakię muszą wystrzegać się nawet śladowych ilości tego białka.

Dieta bezglutenowa cieszy się coraz większą popularnością, a na półkach sklepowych wyraźnie powiększa się asortyment produktów z przekreślonym kłosem. Warto jednak podkreślić, że liczba osób chorujących na nietolerancję glutenu jest stała, a ogromne zainteresowanie tym rodzajem diety wcale nie łączy sie ze stwierdzoną nadwrażliwością na to białko. Co więcej, jak podają źródła naukowe nietolerancja na gluten występuje w bardzo małej grupie osób. Hyun-Seok Kim, doktor medycyny z Rutgers New Jersey Medical School w Newark (USA) przeanalizował dane pochodzące z Narodowego Badania Zdrowia i Żywienia (NHANES) w latach 2009- 2014. Wynik analizy był jednoznaczny - grupa ludzi faktycznie cierpiących na celiakię jest zdecydowanie mniejsza niż liczba osób ślepo podążających za modą na dietę bezglutenową.

Istotny wpływ na zainteresowanie produktamu pozbawionymi glutenu może mieć informacja ogłoszona 9 marca 2017. Światło dzienne ujrzały bowiem wyniki badań przedstawione przez ekspertów z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, którzy brali udział w spotkaniu naukowym Towarzystwa w Portland. Efekty tych analiz wydają sie być bardzo przekonujące, ponieważ naukowcy obserwowali prawie dwieście tysięcy ludzi przez trzydzieści lat. Co istotne, badacze stwiedzili, że osoby, które spożywaly najwięcej glutenu miały o 13% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę, w porownaniu do osob, które spożywały go najmniej, czyli poniżej czterech gramów dziennie.

Zdaniem naukowców, za rezultaty tego badania odpowiada obecny w produktach bogatych w gluten - błonnik. Wiadomo bowiem, że jest on substancją, która chroni przed cukrzycą, a osoby jedzace mniej glutenu, spożywaja przy okazji znacznie mniejsze ilości błonnika. Autorzy badań podkreslili, że gluten jest nietolerowany tylko przez niewielką grupę osób chorych na celiakię, a osoby zdrowe absoutnie nie muszą się go wystrzegać. W Polsce dotyczy ona ok. 1% populacji, choć tak naprawdę dokładna liczba chorych jest trudna do ustalenia.

Źródła

http://newsroom.heart.org/news/low-gluten-diets-may-be-associated-with-higher-risk-of-type-2-diabetes?preview=9459

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2017>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
6
KIS Technology Open Day
2017-06-06 do 2017-06-06
7
8
10
Wprowadzenie do analizy danych RNA-Seq
2017-06-10 do 2017-06-11
11
12
13
14
Audyt Laboratorium Mikrobiologicznego
2017-06-14 do 2017-06-14
15
16
17
18
21
24
NGS w badaniach regulacji genów
2017-06-24 do 2017-06-25
25
28
29
2
Newsletter