Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czarna soja efektywniejsza w obniżaniu cholesterolu niż soja żółta
13.06.2005
Nasiona soi czarnej mogą być bardziej skuteczne w obniżaniu cholesterolu niż nasiona soi żółtej donoszą japońscy chemicy, którzy badali aktywność przeciwutleniaczy w obu odmianach.


Wiele badań naukowych wykazało, iż dieta bogata w soje ma korzystny wpływ na serce, ale ostatnie badania wskazują, że niektóre odmiany soi działają lepiej niż inne. Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio wyizolowani przeciwutleniacze i antocyjaniny z ziaren dwóch odmian soji, po czym sprawdzili zdolność otrzymanych ekstraktów do detoksykacji frakcji cholesterolu LDL uprzednio potraktowanej utleniaczem (utleniony LDL jest odpowiedzialny za odkładanie się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych). Ekstrakt z nasion soji czarnej sprawniej przeprowadzał proces detoksykacji LDL niż ekstrakt z nasion soji żółtej. Nasiona soji czarnej zawierają więcej polifenoli takich jak izoflawony i antocyjany, które uważa się za związki posiadające właściwości przeciwutleniające.

KOMENTARZE
Newsletter