Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Bywasz duszą towarzystwa? A może czasem najchętniej siedziałbyś w domu i z nikim nie rozmawiał? Twoja dieta może wpływać na Twoją mikroflorę, a ta na Twoje samopoczucie!

 

Czy wiecie, że zespół mikroorganizmów jelitowych człowieka stanowi jeden z najbardziej zróżnicowanych gatunkowo ekosystemów na Ziemi? Sprawne funkcjonowanie tego systemu odgrywa kluczową rolę dla zdrowia naszego organizmu. Ponadto, istnieje coraz więcej dowodów na to, że mikroflora ma wpływ również na nasze zdrowie psychiczne - może powodować większą skłonność do takich chorób jak depresja czy stany lękowe. Irlandzcy naukowcy (psychiatra Ted Dinan oraz neurolog John F. Cryan) stworzyli nawet pojęcie psychobiotyku - bakterii probiotycznych, które wykazując działanie na oś jelitowo-mózgową mogą mieć wpływ na zdrowie psychiczne pacjentów. Przykładem psychobiotyków są Lactobacillus i Bifidobacterium. Wydzielają one neuroprzekaźnik GABA, którego niedobór jest związany z występowaniem depresji u pacjentów. Co interesujące, jedzenie gorzkiej czekolady wpływa pozytywnie na wzrost ilości obu bakterii w jelitach poprzez prebiotyczne działanie zawartych w niej polifenoli.

Niedawno opublikowano badania, gdzie zespół amerykańskich naukowców sprawdził, czy dieta bogata w kiszonki (żywność sfermentowana, zawierająca naturalne probiotyk) wpływa na występowanie zaburzeń lękowych. Analizie poddano 700 studentów, którzy przez miesiąc codziennie jedli właśnie kiszonki. Wypełniali równolegle ankietę, w której deklarowali dzienne spożycie warzyw i owoców oraz określali stopień swojej aktywności fizycznej. Analiza wyników wskazała, że probiotyki obecne w kiszonkach korzystnie oddziałują na florę bakteryjną jelit, a to też przekładało się na zachowanie grupy badanej. Uczestnicy badania wykazywali zmniejszenie nasilenia fobii. Najsilniejsze zmiany zaobserwowano u osób neurotycznych. Ponadto, wykazano, że spożycie sfermentowanej żywności pozytywnie wpływa również na aktywność fizyczną, a ta dodatkowo osłabiła ewentualne przejawy fobii. Wyniki tych badań opublikowano w sierpniu 2015 roku na łamach "Psychiatry Research"

Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia Psychicznego (NIMH) przeznaczył milion dolarów na rozpoczęcie 7 projektów, których celem jest analiza istniejących zależność pomiędzy funkcjonowaniem mózgu a stanem mikroflory jelitowej. W Europie z kolej w grudniu 2013 roku rozpoczęto pięcioletni program "MyNewGut" ( 9 mln euro), którego celem jest m.in. zbadanie rozwoju mózgu oraz chorób psychicznych w kontekście zaburzeń mikroflory jelitowej. Projekt realizowany jest przez multidyscyplinarne konsorcjum - w jego skład wchodzi 30 partnerów z 15 krajów.

Obecnie nie jesteśmy jeszcze w stanie ustalić, jakie mikroorganizmy i w jakiej liczbie powinny występować w jelitach człowieka. Nadal nie wiemy, jaki „wzór” mikroorganizmów jest korzystny lub niekorzystny dla naszego zdrowia. Wiemy jednak, że interakcje między mikroorganizmami a ich gospodarzem mogą w sposób istotny wpłynąć na organizm człowieka, dlatego czekamy na kolejne odkrycia w tej dziedzinie.

 

Źródła

Mroczyńska M et al. Mikroorganizmy jelitowe człowieka i ich aktywność metaboliczna. Przegląd Gastroenterologiczny 2011

Hilimire MR et al. Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model. Psychiatry research 2015

https://www.genomeweb.com/research-discovery/nimh-fund-studies-how-gut-microbiome-affects-brain-development-function

http://www.mynewgut.eu/

KOMENTARZE
Newsletter