Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jeżowce i strzykwy w służbie młodości?!
16.11.2012

Według londyńskich naukowców strzykwy i jeżowce są zdolne do zmian elastyczności kolagenu w swojej skórze. Wykorzystanie tej informacji może stać się kluczem do zachowania młodego wyglądu.

Badania nad tymi morskimi bezkręgowcami doprowadziły do odkrycia genów białek, będących cząsteczkami przenoszącymi informację o zmianach w elastyczności kolagenu w skórze badanych szkarłupni.

Badania zostały opublikowane online w czasopiśmie PLOS One oraz General and Comparative Endocrinology.

Kierownik projektu, profesor Maurice Elphick z Queen Mary's School of Biological and Chemical Sciences stwierdził, że ”prawdopodobnie najbardziej ekscytującym odkryciem tych badań było znalezienie genów kodujących białka, które mogą powodować gwałtowne sztywnienie lub zmiękczenie kolagenu w skórze strzykw”.

Strzykwy i jeżowce pod pewnymi względami są dość ściśle powiązane z ludźmi. Gdy ludzie się starezeją, zmiany w strukturze kolagenu powodują marszczenie się skóry. Dlatego też, jeśli możliwe jest stwierdzenie, w jaki sposób białka w ścianie ciała strzykw i jeżowców mogą szybko sztywnieć i rozluźniać się, to badania te mogą prowadzić do nowych rozwiązań pomagających zatrzymać młody i zdrowy wygląd skóry na dłużej.

Brytyjscy naukowcy podjęli się analizy tysięcy genów u jeżowca Strongylocentrotus purpuratus oraz jadalnej strzykwy Apostichopus japonicus. Poszukiwano genów kodujących białkowe cząsteczki informujące inne komórki ciała o zmianie elastyczności kolagenu.

Zespół pod kierownictwem profesora Elphicka odkrył, że jeżowce posiadają białko, które jest bardzo zbliżone do kalcytoniny – hormonu, który odpowiada za sztywność kości. „Byłoby fascynujące wynalezienie białka podobnego do kalcytoniny, posiadającego zbliżoną rolę jak ta u kolczastych jeżowców. To niezwykle ważne, że taki rodzaj odkryć w naukach podstawowych cieszy nie tylko nas, naukowców, ale przede wszystkim może prowadzić do podniesienia jakości ludzkiego życia”, dodaje profesor Elphick.

Źródło: aquaculture.ru

Anna Byczkowska

KOMENTARZE
Newsletter