Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Naturalny zamiennik soli
22.08.2008
Firma Ocean's Flavor wprowadziła na rynek produkt o smaku soli, który ma zawierać nawet o 70% mniej sodu niż sól kuchenna.
Odbiorcami nowego produktu mają być przede wszystkim producenci żywności, którzy dążą do ograniczenia zawartości chlorku sodu w swoich produktach.

Substancjami, które pozwalają obniżyć stężenie sodu w produkcie, są naturalnie występujące sole morskie o zredukowanej zawartości sodu. Nowy produkt zawiera mieszankę takich soli oraz naturalnego chlorku potasu.

Obecność zbyt wysokich stężeń chlorku sodu (soli kuchennej) w diecie jest łączona z z występowaniem podwyższonego ciśnienia krwi oraz zwiększonym ryzykiem ataku serca. W USA aż trzy czwarte soli zawartej w diecie przeciętnego obywatela pochodzi gotowych, przetworzonych produktów.


Kryształ chlorku sodu - soli kuchennej


Koncerny zajmujące się produkcją dodatków do żywności dążą obecnie do obniżenia zawartości chlorku sodu w produktach spożywczych przy jednoczesnym wzmocnieniu jego smaku.

Amerykańskie instytucje medyczne twierdzą, że 150 tysięcy zgonów rocznie w USA można zapobiec poprzez ograniczenie zawartości soli w produktach spożywczych o połowę.


źródło: ap-foodtechnology.com



Czytaj również:
KOMENTARZE
Newsletter