Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Miód bardziej skuteczny w leczeniu ran niż leki
02.08.2006
Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn stwierdzili, że jeden z najstarszych znanych ludziom tradycyjnych środków - miód - może dać lepsze efekty w leczeniu trudno gojących się ran, w tym zakażeń gronkowcem złocistym metycylinoopornym (MRSA) niż uznane leki, takie jak antybiotyki.

Miód był stosowany do leczenia ran jeszcze podczas II wojny światowej. Wiadomo też, że był używany w Egipcie za czasów faraonów. "Miód leczniczy" to specjalna postać miodu złożona z różnych jego rodzajów, posiadająca silne właściwości antybakteryjne. - Dziś w szpitalach spotykamy się z bakteriami opornymi na niemal wszystkie współczesne antybiotyki - powiedział dr Arne Simon z Kliniki Dziecięcej przy Boston University. - W rezultacie zastosowanie miodu w medycynie, w leczeniu ran, znów staje się atrakcyjne. Zespół zastosował leczenie miodem u dzieci z różnymi nowotworami. Terapie działają skutecznie na komórki złośliwe, ale jednocześnie osłabiają system odpornościowy. - Zwykle uszkodzenia skóry leczy się przez okres tygodnia, a u naszych dzieci często trwa to miesiąc lub dłużej - powiedział dr Simon. - Z naszego doświadczenia wynika, że nawet rany, które przez lata się dają się wyleczyć, mogą zacząć się goić - oznajmił Kai Sofka, specjalista ds. leczenia ran w Klinice Dziecięcej przy Uniwersytecie - i to często już po paru tygodniach. - Martwa tkanka jest szybciej odrzucana, a rany goją się krócej - powiedział dr Sofka. - Co więcej, zmiana opatrunku jest mniej bolesna, ponieważ okłady można łatwiej zdjąć bez uszkadzania nowo uformowanej warstwy naskórka. Pomimo posiadania bardzo pozytywnych, ale niepotwierdzonych dowodów, przeprowadzono niewiele badań klinicznych. Miód leczniczy jest obecnie używany w dwudziestu kilku szpitalach w Niemczech. Naukowcy pod kierunkiem Uniwersytetu w Bonn we współpracy z naukowcami z Düsseldorfu, Homburga i Berlina dokonają oceny postępów w leczeniu ponad 100 chorób, przeciwstawiając terapię miodem leczniczym innym rodzajom opatrunków antybakteryjnych, takim jak opatrunki ze srebra kationowego. Wykazano również skuteczność miodu w leczeniu MRSA - wydaje się, że u bakterii nie wykształca się wówczas oporność na leczenie, jak to się dzieje w przypadku kuracji antybiotykowej. W miodzie leczniczym stosuje się dwa rodzaje miodu - pierwszy zawiera dużą ilość enzymu oksydazy glukozowej, który przekształca cukier zawarty w miodzie w nadtlenek wodoru - wypróbowany i sprawdzony środek bakteriobójczy. Ponieważ nadtlenek wodoru jest uwalniany stopniowo w sposób ciągły, skutek jest ten sam, jak w przypadku użycia dużych ilości "czystego" nadtlenku węgla. Drugi rodzaj miodu, miód manuka produkowany w Australii i Nowej Zelandii, ma bardzo silne właściwości antybakteryjne, nawet w rozcieńczonej postaci.

Źródło: CORDIS

KOMENTARZE
Newsletter